VÁCLAVSKÉ VINAŘSTVÍ

Když se napijete vína a zavřete oči, uvidíte krajinu, ve které uzrálo.

Odrůdy pro naše viniční trati vybírali odborníci  a znalci místní lokality. My jsme jim pečlivě naslouchali. Připravili jsme půdu a zasadili révu. Pozorujeme, jak nám vinice rostou pod rukama a snažíme se přírodě opatrně pomáhat tam, kde je to třeba. Používáme šetrné stroje a minimum chemie. Víno vyrábíme nejmodernějšími technologiemi, ale s důrazem na tradiční postupy.

Zhruba polovina našich vinic je určena pro pěstování révy k výrobě minerálních vín.

Pro pěstování révy, ze které vyrobíme vína s minerálním charakterem, jsme se rozhodli na základě konzultací s Ing. Lubomírem Kudelňákem, místním odborníkem na pěstování vína a naším dobrým přítelem. Byl to on, kdo nám vysvětlil logiku pěstování révy v úzkém sponu, a za to mu patří náš vřelý dík. Tato metoda je specifická úzkým sponem (vinice jsou vysazeny do řádků 130 cm širokých s drátěnkou 130 cm vysokou a s patrem hroznů ve výšce 35 cm). Na jeden hektar se vejde až 10 000 sazenic.  Hustě vysazené keře révy si navzájem konkurují, a to nutí kořeny hledat si vodu a živiny v hloubkách až několika desítek metrů. Do hroznů se z půdy dostanou i jiné, především minerální látky. Ty pak dodají vínu charakteristickou chuť.

Technika pěstování révy pro výrobu minerálních vín je velmi náročná.

Vyžaduje speciální úzké stroje a především ruční péči, hodiny na kolenou a ohnutá záda.
My ale věříme, že výsledek bude stát za to.
V úzkém sponu pěstujeme Pálavu, Ryzlink rýnský a Sauvignon. Na jaře 2016 se chystáme na nejmenší viniční trati „Pod Lesem“ v Kurdějově vysadit u nás stále ještě málo rozšířenou odrůdu Saphira.

Ostatní odrůdy – Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré, Frankovku, Merlot a Cabernet Sauvignon – jsme se s ohledem na rady a doporučení odborníků rozhodli vysadit do běžného sponu 2,2 × 1 m. Nejenže se jedná o osvědčenou metodu pěstování vína, navíc zde můžeme použít jiné, rychlejší a pro obsluhu pohodlnější stroje.

Dobré podmínky pro pěstování révy nám mimoděk připravují i ovce, pasoucí se v pevných ohradách mezi vinicemi. Na stádo rozeseté po kopcích je především krásný pohled, ale k dobrému vínu také neodmyslitelně patří grilované jehněčí.

Těšíme se, že budeme s přibývajícími léty révu a její vývoj na stejných viničních tratích sledovat a porovnávat.

Pozvěte i své známé, rádi je uvidíme...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn